Miksi ryhtyä ehdokkaaksi valtuustoon juuri nyt, kun kunnat ovat siirtäneet sosiaali- ja terveystoimensa maakunnalliseksi (SiunSote 2017) ja muutakin menee 2019 maakunnille?

Tuntumani on, että tuleva valtuusto ratkaisee Joensuun suhteen Pohjois-Karjalan tulevaan maakuntahallintoon. Paljon pohjatyötä on jo tehty kuntayhtymäpohjalle SiunSotea rakennettaessa, mutta vielä on tekemistä, kun maakunta tulee uudeksi itsenäiseksi hallintotasoksi.

Kunnilta maakunnille voivat olle siirtymättä, siirtyä huonosti tai siirtyä hyvin esim. elinkeinokehittämisen tehtävät, kotouttamistyö, kaavoituksen ohjausta ja työllisyyden eri keinot. Näiden jääminen kuntaan ei ole itsetarkoitus, tehdäänhän nytkin elinkeinojen kehittämistä JOSEKissa. Huonosti ne voivat siirtyä, jos kunnille ei jää tuntumaa, keskusteluyhteyksiä tai ohjausroolia niihin. Siirtyminen voi olla hyvä, jos kunnat ja maakunta pääsevät sopuun siitä, mikä on jatkossa kenenkin rooli.

Tähän tilanteeseen tarvitsemme kokonaisuuden näkijöitä. Jos he ovat valtuustoissa vallassa, uskon että hyvin käy. Tämän takia pyrin nyt valtuustoon, vaikka sanotaan, että valtuustoilla on vähemmän valtaa kuin ennen. Nyt valtuustoilla on tulevaisuuden linjanvetäjän rooli – jos sitä halutaan.

Tietoa maakunta-uudistuksesta löytyy Alueuudistus.fi-sivuilta, yleisesittely tästä.